A Punktum egy kísérleti művészeti helyszín Budakeszin.
Egy közösségi hely, a kortárs művészek és a művészet helye.

A Punktum Galéria Budakeszi Fő utcáján található, galéria és közösség is egyszerre. Ez egy alternatív, lokális helye a kultúrának, de szeretne szélesebb körben jelenlétet biztosítani az általa képviselt művészek számára.

Missziónk és működésünk alapértékei

A Punktum Galéria számára fontos a bizalom, a közvetlen kapcsolatok, a személyes kötődések és a nyitottság, kíváncsiság. Földrajzi elhelyezkedéséből kifolyóan lokális (közösség), ugyanakkor szerepet vállal  nemzetközi szinten is a művészek képviseletében.

Minden egyes találkozás egy új lehetőséget rejt magában, ezt igyekszik építeni az alapító, Mátyus Kriszta is, a Punktum kurátora, fotóművész, aki egyszerre összeköt, láttat és láthatóvá tesz.

Budakeszi egy alvó város, kevés társadalmi innováció történik, kisebb a közösségi jelenlét, így még nagyobb igény van a közösséget összetartó, építő tevékenységekre. A Punktum tevékenysége így egyben társadalmi felelősségvállalás is, hiszen egy alvó városba hozza be a kultúrát, a művészeteket és egy összetartó, támogató közösséget.

A galéria tere otthonos, befogadó és mindenki számára nyitott: itt születnek új kapcsolatok, itt nyílik meg és olvad össze a művészet és a közönség világa. A személyes találkozások lehetőséget adnak együttműködések, kialakítására, illetve a művészet iránt érdeklődők és a művészek közötti szabad és nyitott interakcióra.

“A Punktumba belépni olyan, mintha egy kedves ismerőshöz mennék vendégségbe.”

A galéria céljai

A kortárs művészet kontextusba helyezése.

A Punktum célja, hogy a művészek és a közönség között párbeszédet indítson, az interakcióknak, személyes találkozásnak helyet adjon. A Punktum szeretné a művészek és a közönség közötti űrt összehúzni, összekötni őket és együttműködést generálni.

Minden látogatót arra biztat, hogy ne féljen kérdezni a művészetről, a kiállított művekről, hiszen ez az út vezet a művészetek értőbefogadásához.

Mi történik a Punktumban?

Egyrészt tematikus, egyéni vagy csoportos kiállítások (fotó, grafika, festészet, szobrászat, installációk stb…), ezekhez kötődő rendezvények (megnyitó, felolvasóest, közönségtalálkozó, női kör, szalonok), illetve workshopok (terem bérelhető) (pl. fazekasság, kerámia, báb készítés, gyerek foglalkoztatók, kommunikációs képzés, rajz órák).

A galéria nemcsak a művészet iránt érdeklődő közönséget szólítja meg és a művészeket képviseli,  de programokkal, a workshopokra látogatókat is igyekszik minél közelebb hozni egymáshoz.

Kívülről tűnhet egy mini közösségnek, de a Punktumban zajló diszkussziók és párbeszédek nagyon komoly és mély témákat dolgoznak fel: sok női művész talált már lelki biztonságra és nyugalomra itt. A személyes, egyedi történetek, sorsok mind a Punktum részei, építőkövei. A galéria célja így egyben az empowerment.

Fontosnak tartja a közösségi kulturális hagyományok, értékek ápolását, ezek átmentését jelen korunkba is. A művészettől elrugaszkodva, a Punktum célja a helyi lakosság életmódjának, életminőségének javítása is – ezeket célozza meg kulturális és ökológiai kezdeményezésekkel, eseményekkel. Ilyen például az együttműködés az Ökokeszivel, Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás, Virágvölgy Műhely, Nádastó Őrzői Civil Összefogás

A Punktum helyet ad családi rendezvényeknek is (hétvégi programok, koncertek, gyerekzsúrok), ahol a család minden tagja saját ritmusában és saját érdeklődése szerint ismerkedhet meg a művészetekkel.

Közösségünk tagjai

  • Művészek: számukra a Punktum az érdekképviseletet, marketinget, kiállítási lehetőséget és közösséget jelent. A Punktum szeretne minél több fejlődési lehetőséget, összefogást és támogatást biztosítani nekik (legyen szó lelki, inspiratív vagy financiális támogatásról). A Punktum mint intézményi háttér lehetőséget teremthet a művészek képviseletére itthon, és akár nemzetközi színtéren is. Számukra nagyon fontos munkájuk fel- és elismerése is, ezt a Punktum erősítheti, reprezentálhatja a művészeket, új lehetőségeket (akár pályázati akár ösztöndíj lehetőségek) mutathat nekik.

    Lokálisan pedig egy olyan közösségi helyet jelent a művészek számára, ahol új kapcsolatokat alakíthatnak ki, a régieket szorosabbra fűzhetik, és egy közösség tagjai lehetnek, mely tagjait belülről támogatja.
  • Látogatók: nagyrészt helyiek és környékbeliek, nagyon kis százalék az, aki Budapestről kijön. Ők potenciálisan befektetők, műtárgy vásárlók is lehetnek, de első sorban számukra az érték a művészettel és a művészekkel való személyes találkozó, edukáció / információszerzés és kapcsolatépítés, és az, hogy a Punktum kendőzetlenül, érthetően és nyitottan beszél a művészetről. Ez a látogatói, érdeklődő közösség lesz az is, akik potenciálisan nyitottak a műtárgyak vásárlására is.
  • Workshop résztvevők: hobbyt, élményeket és közösséget keresnek, melyet itt a Punktumban találnak meg. Azok a helyiek, akik számára a nagyon vegyes programok jelentenek értéket. A Punktum egy találkozási hely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rajzórák, kerámia műhely, kommunikációs tréning, festés, fotózás vagy bábozás várja az érdeklődőket, akik a facilitált események során közelebb kerülnek a művészetek világához. Résztvevőinket a minél nagyobb workshop választék, gyakori események tudják megszólítani. Amint “betették a lábukat” a galériába, már átléptek egy kapun, amely számos lehetőséget megnyílik számukra, lesznek további kiállításokra és eseményekre is.

Légy része te is!

Punktum Galéria és Műhely Alapítvány

Adószám:19249076-1-13
Bankszámlaszám: 10700268-72072060-51100005
Számlavezető bank: CIB BANK
Cím: Budakeszi, 2092 Fő utca 250. Weboldal: www.punktumgaleria.hu

Jelentkezés: emailben az matyus.kriszta@gmail.com-ra várjuk az érdeklődőket.

Támogatóink

FRH Consulting Kft.

Mirawind Kft.

Éves jelentések és egyéb dokumentumok