Indiai klasszikus ének Dhrupad stílusban fényfestészettel illusztrálva.

Ezen az estén három napszakot szeretnénk felidézni énekhanggal, színekkel, zenei és látható formákkal.

Közreműködik:
Sumeet Anand Pandey – Dhrupad ének
Ruzics Csilla – Árnyjáték, fényfestészet

Egy korábbi eseményről:
„a hangokból, a tudásból és az állapotból zene és egy másik állapot születik. A fény révén és az anyagok, az ecset, és a színek révén pedig egy komplex csoda össz-élmény születik folyamatosan. Tehát mindkét művész alkot, szinkronban, amíg az ott lévők a jelenbe, vagy egyszerűen csak más állapotba kerülnek, mint a hétköznapi feltudati zsongás; és felismerésekkel gazdagodnak.”
Novák Anikó

A Dhrupad stílus, az indiai klasszikus zene legrégebbi ma is létező formája, ezen zenei hagyomány az indiai kultúra egyik fő öröksége. Eredete a szanszkrit szövegekhez, a Védákhoz kapcsolódik. A Dhrupad lényege nem a szórakoztatás, hanem egy meditatív, békés állapot elérése, melyben mély érzésekkel fordulhatunk Isten felé, játékosként és hallgatóként egyaránt.

„Az indiai klasszikus zenei rendszer azt valósítja meg művészet, hangok, hangzások formájában, amit a festészetben is keresek. Ez a rendszer tizenkét napszakra oszt egy napot, és minden napszaknak megvan a maga hangulata, színei, hozzá kapcsolódó rágái. A rágákat szigorúan a nekik megfelelő napszakban lehet előadni, sőt, gyakorolni is akkor ajánlatos. Évek óta kísérletezem átvilágítható kollázsokkal, keresem, hogy lehet megjeleníteni festészetben az időt, hogyan lehet a zenével összekapcsolni a festészetet. ”
Ruzics Csilla festőművész

Sumeet Anand Pandey gyorsan hírnevet szerzett magának Indiában , mint fiatal Dhrupad énekes. Mestere, Pandit Abhay Narayan Mallick (Padmashri Pandit Ram Chatur Mallick tanítványa) a Darbangha tradíció egyik legkíválóbb énekese. Fiatal éveiben két nagyapja, Shri Birendra Mohan Pandey és Padmashri Pandit Siyaram Tiwari kezdte zenei képzését.
Sumeet rengeteg kitünetést és zenei versenyt zsebelt be indiában, az All India Radio hivatalos zenésze Dhrupad Dhammar kategóriában. Az ICCR alapítvány tagja és zenésze, több koncertet adott világszerte és Indiában, többek közt hat európai országban is.

Jegyár: 3000 Ft
Támogatói jegy: 5000 Ft

Helyszín: Punktum Galéria és Műhely