Bártfai-Szabó Orsolya fény-TÉR-kapcsolódás

Egy gondolat, mely nem öncélú, hanem odafigyelő, érző, megteremtheti azt a harmóniát, ami a teret használó emberben kialakul, mikor belép. Egy gondolat, ami végigvezet a tervezés folyamatán, közben alakul, formálódik, majd anyaggá lényegül, életre kel.

Az építészet számomra, az egyszerűségre törekvés, a természetes lét, felelősségvállalás a környezetünkkel, a társadalommal szemben, nem önmegvalósítás, sokkal inkább alázat.

A tér csak közvetve, az anyagok felülete által, a fény jelenlétében válik érzékelhetővé, megérthetővé. Szeretem azokat a tereket, melyekkel átláthatóságuk ellenére többféleképpen lehet azonosulni, amelyek meglephetnek, inspirálhatnak, vagy szabad teret nyitnak a képzeletünknek. Mint ahogyan felületek nélkül nincsen tér, a beáramló fény nélkül nincsen átjárhatóság, kapcsolat, így a nyílások elhelyezése más-más nézőpontot új értelmet adhat, egyes dolgokat hangsúlyozva, másokat háttérbe szorítva, összekapcsolva a kintet, a benttel.

Kékmadár Műhely 2022

A személyesség, a jelenlét (legyen akár terekről szó) az alapja nemcsak az emberi kapcsolatoknak, hanem a körülöttünk élő világ megértésének, elfogadásának is.

díjak:

2002. Budakalász Főtér rendezése, meghívásos tervpályázat I.díj

2004. Budaörs Városháza, megvétel

2004. Tiszai árvíz újjáépítés, megvétel

2005. Bánsági árvízi újjáépítés, III.díj

2006. f_f_f fiatalok feketén fehéren, díjazott

2009. Saint Gobain Trófea fenntartható építészet pályázat II.díj

2010. Év háza I.díj

2020. Év háza különdíj

2021. Baumit Life Challenge nemzetközi pályázat I.díj

2000 SZIE YMMF diploma

2002 SZIE YMMF Építész tervező szakmérnöki diploma

2000-2004 Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájának vándorépítésze

2004 KKE diploma

Műtermek/építészirodák:

Ekler É.I.-AXIS É.I., Kvadrum É.I.-Pagony Táj és Kertépítész I.-Dinamó É.I.-MÁV T.I.

-Pátyi Waldorf Iskola alapító szülő, négy gyermek édesanyja- rePULI táskaműhely

iskolák-pincerekonstrukció-gőzmalomátalakítás-családi házak-vándoriskola-borászat-árvízi újjáépítés-népi építészeti tdk-fűzfaépítmények-játszótér-falutábor-kaláka-borvízfürdőépítés-társasház-pályázat-vasúti váró-kertépítészet-horgolás-manók és táskák-gyerekek-

Ép Épít Épít Ésszel – szemléletformálás, építész szemmel

2023 januártól indul

  • beszélgetések, vetítések (meghívott vendégként építészek, építészkritikusok)
  • építészet épületfotós szemmel
  • kiállítások (új helyszínre hívva a Galériába, az építészet hónapjában, októberben megrendezett építészkiállítást, ami eddig az önkormányzat épületében kapott helyet)
  • tematikus séták a zsámbéki medencében (passzív és aktív házak, milyen a zöld út?)
  • fiatalok az épített környezetről (mi az érték, hogyan teremtsünk értéket modern technika/eszközök segítségével úgy, hogy nem rúgjuk fel hagyományainkat?)

Fontosnak tartom, hogy ezek az alkalmak ne csak felnőtteknek, hanem fiataloknak, vagyis annak a generációnak is szóljanak, akiknek a szemléletét, nézőpontját kitágíthatjuk, valamint a véleményükkel ők is befolyásolhatják a mi képünket környezetünkről. Ahogyan ők látják.

Beszélgetések a téralakításról:

Mai rohanó világunkban, fontos, hogy olyan épített környezet vegyen körül bennünket, ahol szeretünk lenni. Hisz ki nem volt már olyan térben, ami olyannyira magával ragadta, hogy szinte el sem akarta hagyni? Miben rejlett ennek a titka? Vagy épp, olyan nyomasztó térbe került, amiből alig várta, hogy kiszabaduljon?

Kuckós, tágas, modern, hagyományos, nézőpont kérdése. És tényleg nézőpont kérdése, vagy csak egy elvárás, aminek igyekszünk megfelelni? Vissza tudunk e menni egy olyan állapotba, amiből újra elindulva, megteremthetjük azt a környezetet, ami egészen mi vagyunk? Tudunk e együtt, válaszokat találni, számtalan feltett vagy kimondatlan kérdésre? Ahhoz, hogy értéket tudjunk teremteni, nem elég görcsösen ragaszkodni a tradiciókhoz, hagynunk kell megújulni hagyományainkat.

Beszélgetések az „olyan mintha”-ról:

Miért fontos, hogy a fa fából legyen, ne famintázatú kerámiából? Milyen anyagok, hogyan hatnak ránk? Elő az érzékszervekkel, vagyis láss, tapints, szimatolj! Ez is az épített környezet része.

Épületbejárások, személyes tapasztalatszerzés:

Hogy ne csak beszéljünk róla.

És számtalan téma, ami a beszélgetések közben új utakra visz, hogy ne szűnjön a kíváncsiságunk.!