Kesselyák Rita  grafikusművész vagyok.

Korai szürrealisztikus hangulatú önálló kompozícióim sokszorosító grafikai eljárásokkal készültek.  Szakmai, művészi és lelki fejlődésemben egyaránt központi jelentőségű az itáliai kultúrához való személyes kötődés.  Két ízben voltam ösztöndíjas a Római Magyar Akadémián. Számos hazai és külföldi kiállításon vettem részt.

Önálló művészi alkotómunkámat  is  nagyban alakította az a szemlélet és gyakorlat, amelyet  a táj- és kertépítészet terén, kézi rajzolóként illetve kerttörténeti kutatások kapcsán két évtized során szereztem a képalkotásban, elsősorban a magyarországi kora reneszánsz kapcsán. 

Munkásságom jelentős részét képezik a természetközpontú munkák, valamint a Magyarországon őshonos gyümölcsfajtákat bemutató pomológiai , illetve őshonos vadnövényelket megjelnítő botanikai témájú alkotások, melyeknek formanyelve a 

a klasszikus botanikai festészet alapelveitől a holisztikusabb értelmezésekig terjed.

Jó évtizede tartok rajz-festő kurzusokat elsősorban a botanikai festészet témakörében.

Művészeti tevékenységem újabban visszatért a szürrealisztikus hangvételű képekhez is. 

Művészetem legújabb dimenziója az általam „archeo-futurizmus”- nak elnevezett irány, melyben az archaikus, kollektív képi világot ötvözöm az expresszív gesztusfestészet nyers színeken alapuló dinamikus nyelvezetével. 

A Punktum Galéria és Műhely Alapítvány művészeti ambícióimnak kiváló teret és lehetőséget biztosít.

Az épület műtermei lehetővé teszik, hogy a nagyobb méretű képek itt készüljenek el.

A Punktum Galéria és Műhely Alapítvány  jóvoltából  és támogatásával készül el több giclée nyomású festményem, valamint a „Csillagösvény”- nyitott vázlatkönyv, mely a több évtizedes alkotómunka során összegyűlt vázlataim  egyedi művészalbumba rendezését foglalja magába.

Műhelymunka f:MK
Fotó: Mátyus Kriszta

Az „Art monológ-dialóg”  c.  kezdeményezésen belül a fenti alkotó munka menetét bemutató nyilvános beszámolókat tartunk. 

Az épület tereinek kiváló az akusztikája, a Punktum befogadja (amatőr) zenészek műhelymunkáját is, ennek a kezdeményezésnek egyik alapító tajga vagyok.  A „Monokróm szárnyalás” c. zenei próba – sarok  kiváló aktív szórakozást jelent a résztvevőknek és lehetőséget ad a társasági élet egyéb megnyilvánulásainak is.

A tervek között szerepel, hogy az örömzenélésen keresztül a fiatalabb generációt is megszólítsuk és bevonjuk az alkotásba.

Az oktatás terén is számos lehetőség adott. Más művész kollégákkal közreműködve, általános iskolásoknak tartjuk a „Kék madár” tematikus alkotóműhelyt.

Az általános iskolásoknak és gimnazistáknak meghirdetett „Múzsák földjén” c. (össz)művészeti kurzus célja  a hagyományos alap rajzkészségek kialakítsán túl, a természetközpontú és expresszív szemlélet művelése a képalkotásban, a hagyományos grafika, festészet eszközeivel. Kiváló speciális felkészülési lehetőség művészeti  iskolákba való jelentkezéshez.

Időszakos 1 napos kurzusokat is indítok a hagyományos sokszorosító grafika (rézkarc, monotípia, linometszés)  valamint a botanikai festészet tématikákban.

A Punktum Bábalakulat csoportba is meghívást kaptam; elsősorban festői díszeletek kialakításánál, zenei hangulat-aláfestésekkor számít a társulat a közreműködésemre.

„Művészkoktél” címen kollektív absztrakt – expresszionista improvizációs akciófestészeti programot is tervezek minden művészi ambícióval rendelkező művész és nem művész érdeklődő számára.