ExLibris Könyvklub

Mátyus Krisztával közösen találtuk ki az Ex Librist. Az adta az ötletet, hogy mindketten nagyon szeretjük a szépirodalmat és elképzeltünk egy csoportot, ahol ez a szenvedély a közös pont. 

Az Ex Libris egy rendszeres (2 hetente egy alkalom)  nyitott délutáni csoport volt. Körülbelül hat alkalmat ért meg, az érdeklődők egyéb elfoglaltságai és valószínűleg nekünk szervezőknek egyéb elfoglaltságaink miatt elsikkadt. Ám bármikor feltámasztható. A kedv és az irányultság továbbra is megvan bennünk.

Nem készültünk előre meghatározott tematikával, meghagytuk a résztvevők és magunk számára a szabad gondolatáramlást és igényfelvetést.  Elég hamar megállapodtunk annyiban, hogy prózával foglalkozunk és most inkább a kortárs művek felé fordulunk.

A koncepciónk az volt, hogy közösen választunk egy regényt/ könyvet, következő alkalomra elolvassuk és mindenkinek teret adunk a történet kapcsán benne megfogalmazódott gondolatok, érzések kifejezésére. 

Egyébként hamar beigazolódott, hogy a Galéria otthonossága, a kölcsönös nyitottság egymás felé és az összefogó szépirodalmi érdeklődés megteremtették azt a közeget, amiben ez a csoport/ klub jól tud működni.

Ha jól emlékszem, az első két alkalmon csupán hárman voltunk (ki volt az az okos anyuka??) Ott főként szabadon beszélgettünk arról, hogy ki mire kíváncsi, ki milyen könyvet ajánl elolvasásra (pl. A kitömött barbár, amivel még máig adós vagyok magamnak).

Végül egy könyvet tűztünk ki elolvasásra: Murakami 1Q84 című trilógiáját. Abból a szempontból jó választás volt, hogy rengeteg vonatkozása van, hónapokig is lehetne beszélgetni róla. (japán kultúra, férfi/nő, valóság/fikció,  cselekvés/passzivitás, test/lélek, kiszolgáltatottság/uralom, hit, erőszak, művészet; írás, zene, harcművészet) Abból a szempontból viszont nem volt túl életszerű a választás, hogy ez a mű közel 1000 oldal, nem reális, hogy 2 hét alatt mindenki el tudja olvasni, munka és családi élet mellett. A cél pedig pont az intellektuális élmény, nem pedig a frusztráció, ami abból ered, hogy a klubtagoknak még egy nehéz feladata van a többi mellé, amelyek a mindennapjaikat strukturálják.

Otthonosság-otthon 

Hol van számomra az otthon? Mit jelent nekem az otthonosság? Mennyire van részem benne a jelenlegi életemben?

10 alkalmas önismereti művészetterápiás csoport indul a Punktum Galériában, A foglalkozás 6 jelentkezőtől indul, maximum 12 fővel.

Különböző alkotó technikák (főként képzőművészet- festés, rajz, kollage és irodalom) segítségével járjuk körbe közösen az Otthon és Otthonosság fogalmát.

Semmilyen művészeti előképzettség nem szükséges. Itt és most az alkotó munka és a műalkotások befogadása segít hozzá minket, hogy más szemmel tudjunk rátekinteni saját kérdéseinkre, elakadásainkra, önmagunkra és egymásra.A csoport dinamikája abban segít, hogy másokhoz, mások szemén keresztül önmagunkhoz; saját megoldásainkhoz, válaszainkhoz közelebb tudjunk kerülni.